← Back Published on

Zo navigeer je de Mary Janes-schoenentrend als een pro

Zeg maar dag tegen je sneakers en laat die stiletto’s even rusten. Onze favoriete schoenen zijn all grown up en terug op de catwalk!

door Jari Putteman

De onschuldige maar oh zo elegante Mary Janes zijn terug van weggeweest, en onze tenen zijn in feestmodus. Vernoemd naar het zusje van cartoonfiguur Buster Brown en initieel ontworpen voor kleine voetjes op het schoolplein, hebben de comfy stappers met het kenmerkende bandje intussen een weg gevonden naar de harten (en kasten) van alle vrouwen. Van de metro tot Met Gala’s en zelfs fashion shows, Mary Janes staan hun mannetje in de modewereld. 

There's something about Mary (Janes)

Mary Janes schoenentrend
Prada SS23 / Getty Images | Instagram / @lefevrediary | GC Images

Hoewel Mary Janes way back gaan tot begin 20e eeuw, zijn ze mettertijd sterk geëvolueerd. Ze hebben de flapperjaren, de discotijd en zelfs de grunge-periode doorstaan, en hebben zich steeds opnieuw aangepast aan heersende trends. In de jaren '60 werden ze echte modehelden dankzij fashionista’s als Jane Birkin, terwijl ze de nineties domineerden aan de voeten van Courtney Love. En laten we de popcultuur niet vergeten: Carrie Bradshaw die in Sex and the City bijna flauwvalt bij het vinden van een paar Manolo Blahnik Mary Janes, of Cher die in Clueless de show steelt met haar paar.

Fast-forward naar 2023, en Mary Janes zijn een fashion statement voor de onafhankelijke, modebewuste vrouw van nu. Of je daarbij kiest voor de cute flats of de sexy heels, de essentie blijft dezelfde: ze zijn tijdloos, chic en oneindig veelzijdig.

8x de leukste Mary Janes van dit seizoen

1. Maison Margiela

Maison Margiela - Tabi Mary Jane leather flats

Een Margiela twist op een klassieker. Deze alternatieve Mary Janes zijn vervaardigd uit zwart kalfsleer en ontworpen met de iconische Tabi-teen - een splitsing tussen de grote teen en de rest van de tenen, om zo extra comfort en stabiliteit te bieden. Combineer ze met een flared broek, een gebreide coltrui en een vintage handtas voor een chique retrolook.

2. GANNI

GANNI - Red Wide Welt Buckle Ballerinas

Deze stoere Mary Janes in rood lakleer zijn de ultieme eyecatcher. Hou daarom de rest van je outfit minimalistisch, bijvoorbeeld door de stappers te stylen met enkellange chino's, een loszittend T-shirt en een cardigan over je schouders.

Nodaleto - Bulla Babies 65 Mary Jane Pumps

3. Nodaleto

Met de Barbiecore-trend in volle gang lijkt geen enkele schoen zo on-trend als deze bestseller van Nodaleto. Combineer de Bulla Babies met een donkerpaarse A-lijn jurk, kniekousen en lichtpaarse accessoires voor een monochrome schoolgirl look.

4. & Other Stories

& Other Stories - Patent Leather Mary Jane Pumps
Laat het over aan & Other Stories om voor elke trend een luxueus maar toegankelijk alternatief te voorzien. Draag deze 60s Mary Janes met een tweed-jasje en een kokerrok voor een tijdloze (office) look.

5. Proenza Schouler

Proenza Schouler - Mary Jane lug-sole shoes

Deze crèmekleurige Mary Jane oxfords van Proenza Schouler wil je hebben. Combineer ze met een high-waisted jeans met rechte pijpen, een hemd en een debardeur. 

6. Vagabond

Vagabond - Ansie Pumps, €140

Een oude favoriet in een modern jasje: de Ansie pumps van Vagabond hebben een enkel bandje, uitlopende blokhakken en zijn uitgevoerd in donkerblauw lakleer. Creëer contrast in je outfit door ze te stylen met een LBD of een rechte jeans in een lichtblauwe wassing.

7. Jonak

Jonak - Dreux ballerina van leer, €125
Chanel, wie? De Mary Janes van het Franse merk Jonak doen je de two-tone klassieker van Chanel in een wip vergeten. Combineer de delicate schoen met een linnen short in aardetinten, een strakke top en een oversized blazer. 



Wa
nt to stay in the loop with the latest blog content? Hit subscribe and receive a weekly update delivered straight to your inbox.