← Back Published on

De meest iconische looks van Jane Birkin om nu te recreëren

Actrice, zangeres, stijlicoon en de naam achter 's werelds meest begeerde tas. Jane Birkin is niet meer, maar haar invloed overstijgt trends en decennia. Als eerbetoon aan 76 jaar tijdloze klasse is hier een terugblik op haar meest iconische looks - en tips om ze zelf te recreëren.

door Jari Putteman

Een Britse in Parijs die het Franse 'chic' herdefinieerde. Jane Birkin was niet zomaar een vrouw, ze was een fenomeen. Elk stuk dat ze droeg leek een verlengstuk van haar persoonlijkheid, even nonchalant als verfijnd. Van minimalistische basics tot gewaagde fashion statements, haar stijlarchief is een nalatenschap die de modewereld zal blijven koesteren. Een duik in het archief:

1. Klassiek wit shirt

Een eeuwige essential tot kunst verheffen, het kan! Op de rode loper of flanerend door Parijs, Jane Birkin toonde herhaaldelijk de kracht van eenvoud met een klassiek wit shirt. Haar handtekening? Een oversized, luchtig model dat ze in haar broek of rok stopte, mouwen opgerold en enkele knoopjes los voor die Franse je ne sais quoi-vibe. Om haar look na te bootsen, kies je een kwalitatief shirt van katoen of linnen. Match het vervolgens met een high-waisted jeans of een minirok. Accessoires? Less is more. Een paar (vintage) gouden oorbellen of een subtiele halsketting doen de trick.

2. Rode schoenen

Jane Birkin mag dan wel de queen of basics zijn, ze snapte net zo goed hoe je een knaller van een statement neerzet. Rode schoenen waren vaak haar geheime wapen: ballerina's, slingbacks, kniehoge laarzen en zelfs platform heels, allemaal gaven ze een gedurfde twist aan haar anderszins neutrale outfits. Mag het dit seizoen iets meer zijn? Ga dan all-out monochroom met een volledig rood ensemble.

3. Gingham

Jane's iconische garderobe in de Franse filmklassieker La Piscine (1969) zette gingham voor altijd op de kaart. Het geblokte patroon, meestal in zwart-wit, blauw-wit of rood-wit, is een eenvoudige manier om visuele flaironschuld en nostalgie toe te voegen aan je outfit. Experimenteer je graag zelf? Ga dan voor een gingham-blouse met pofmouwen, een wijde pantalon en loafers. Een andere optie is een strakke mini, gecombineerd met een gecropte cardigan en een paar Mary Janes. Accessoires zijn je beste vriend, maar beperk ze om het patroon te laten spreken; denk aan een rieten tas of een retro zonnebril. 

4. Witte bikini

La Piscine gaf ons meer dan alleen gingham; ook Jane's witte bikini heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Niet alleen doet de kleur wonderen voor je teint, ze straalt ook een bepaalde puurheid en elegantie uit. Net als Jane kan je gaan voor de minimalistische aanpak en de bikini solo dragen, of je koppelt 'm aan een transparante sarong en grote zonnehoed. Kies voor een witte bikini met een tijdloze snit, maar voel je vrij om wat luxe toe te voegen met gouden accenten of een lichte ruche.

    5. Flared jeans

    De jaren '70 zouden niet hetzelfde zijn geweest zonder Jane en haar kenmerkende bohemian looks, inclusief flared jeans. Vaak combineerde ze een high-waisted model met een aansluitende top, wat zorgde voor een perfecte balans tussen sexy en laid-back. Jane droeg de flared jeans ook regelmatig tijdens haar wereldtournees, waarmee ze bewees dat stijl en comfort hand in hand kunnen gaan. Om haar look te rocken, ga je voor een exemplaar dat goed past om je heupen en billen maar uitloopt vanaf de knie. Draag zoals Jane met een strakke blouse of een cropped T-shirt en knal er een paar blokhakken onder om die extra lengte te krijgen.

      6. Mini-jurk

      Als er één kledingstuk is dat Jane Birkin's vrije geest samenvat, dan is het wel dit stukje textiel. Voornamelijk in de jaren '60 en '70 had ze de look tot in de puntjes onder de knie, met haar schattige babydoll-jurkjes als eeuwige favoriet. En wie kan haar legendarische 'naked dress' vergeten op de première van Slogan in 1969, of het metallic ontwerp van Paco Rabanne? Welke stijl je ook nastreeft, de details maken het af: cowboylaarzen voor een rebels randje, of strappy sandalen voor een tijdloos geheel.



      Wa
      nt to stay in the loop with the latest blog content? Hit subscribe and receive a weekly update delivered straight to your inbox.