← Back Published on

Trend alert: ‘quiet luxury’ waait over naar ons interieur

Het voorbije jaar viel de modewereld in zwijm voor quiet luxury, de trend die luxe herdefinieerde ver weg van opzichtige pracht en praal. In 2024 is er een opmerkelijke verschuiving aan de gang: verfijnde eenvoud verlaat geleidelijk aan de catwalks en vindt een nieuwe thuis in ons interieur. We onthullen de ins en outs én delen tips waarmee je zelf aan de slag kan.

door Jari Putteman

Wat is quiet luxury?

Quiet luxury klinkt je vast bekend in de oren, maar wat betekent de term precies? In de modewereld zet de trend zich af tegen flitsende, opzichtige looks. Dat wil zeggen: geen bombastische designs en merklogo's, wel kwalitatieve items die hun waarde niet van de daken schreeuwen. Zie je het niet meteen voor je, denk dan aan Victoria Beckhams double-breasted blazer tijdens de Netflix-première van 'Beckham'. Of aan Kate Middletons witte hemd op de koninklijke kerstkaart.

Als we de trend naar interieurdesign vertalen, dan is quiet luxury erg vergelijkbaar met de Japandi-stijl. Alles draait om minimalisme met een vleugje warme elegantie. Zo worden protserige displays vervangen door hoogwaardige maar ingetogen staples en zorgvuldig geselecteerde deco. Het resultaat is dat je een weldoordachte collectie opbouwt en dus niet zomaar duur uitziende stukken verzamelt.

Tips & tricks

Overweeg je quiet luxury in je eigen huis te introduceren? Goed nieuws! De trend is erg veelzijdig en past dus binnenverschillende interieurstijlen. Of je nu valt voor de functionaliteit van Scandinavisch design, de charme van een rustiek interieur of iets totaal anders, je kan quiet luxury eenvoudig naar je hand zetten. Onderstaande tips helpen je alvast op weg.

Investeer in kwalitatieve materialen en tijdloos meubilair. In plaats van toe te geven aan hypes en massaproductie, ga je best op zoek naar handgemaakte meubels die de tand des tijds doorstaan. Natuurlijke materialen, zoals marmer en hout, werken het beste. Daarnaast verhogen stoffen als zijde, fluweel, wol en kasjmier het comfortgehalte van je woning.

Ga bedachtzaam om met kleur. Een neutraal kleurenpalet met wit, crème, beige en bruin ademt luxe en laat materialen voor zich spreken. Toch is quiet luxury geen pleidooi voor een kleurloos bestaan. Sterker nog, een goed gekozen accentkleur kan een neutrale basis juist tot leven wekken. Wees dus niet bang om je favoriete tinten (subtiel) in te zetten; eenvoud hoeft niet monotoon te zijn.

Zorg voor natuurlijke lichtinval. Een goed verlichte ruimte voelt onmiddellijk luxueuzer aan. Kies zo mogelijk voor grote ramen of lichtkoepels en gebruik transparante gordijnen om de zon binnen te laten. Heeft je huis van nature weinig daglicht? Opteer dan voor warme lampen. Op die manier creëer je een uitnodigende sfeer, terwijl je meubels een prachtige glow krijgen.

Beperk accessoires. Kwaliteit boven kwantiteit geldt ook voor decoratie, want chaos is de vijand van quiet luxury. Gelukkig hoef je je geliefde accessoires daarom niet noodzakelijk op te bergen. Een paar goed doordachte statement pieces – zoals een schilderij of grote spiegel – brengen karakter in je interieur zonder de rust te verstoren.



Wa
nt to stay in the loop with the latest blog content? Hit subscribe and receive a weekly update delivered straight to your inbox.